Tapaslautanen – makumatka Espanjaan
Oletko aina miettinyt, mitä tapakset oikeastaan ovat? Tässä kirjoituksessa käyn läpi tapasten salat, esittelen suosituimpia espanjalaisia tapaksia ja jaan ohjeen, jolla valmistat herkullisen tapaslautasen.
Haaveissa reissu Aurinkorannikolle? Lue myös: Tekemistä Fuengirolassa koko perheelle.
Mikä on tapaslautanen?
Tapakset ovat pieniä suupaloja, joita on perinteisesti tarjoiltu juoman kylkiäisinä Espanjassa. Nykyään tapakset voivat olla lähes mitä tahansa, oliiveista pieniin annoksiin paikallisia herkkuja. Pohjois-Espanjan itsehallintoalueilla tapaksista käytetään termiä "pintxos".
Onko jo nälkä? Klikkaa tästä suoraan reseptiin.
Mistä tapas tulee?
Tapaksen historiaan liittyy useampi teoria, mutta yksinkertaisin ja yleisimmin hyväksytty selitys on, että tapas tulee sanasta “tapa”, joka tarkoittaa kantta. Tarinoiden mukaan patongin pala asetettiin alun perin juomalasin päälle estämään kärpäsiä ja muita ötököitä pääsemästä lasiin.
Tästä perinteestä on kasvanut nykypäivän monipuolinen tapaskulttuuri. Monessa tapas-ravintolassa onkin valtava valikoima tikulla koossa pysyviä patongin palasia, joiden päälle on aseteltu erilaisia lisukkeita.
Eri puolilla Espanjaa: alueelliset tapakset
Espanja on tunnettu monipuolisesta ruokakulttuuristaan, ja tapakset eivät ole poikkeus. On olemassa tapaksia, joita syödään ympäri Espanjaa, mutta jokaiselta itsehallintoalueelta löytyvät myös omat erityiset herkkunsa.
Tässä joitakin esimerkkejä alueellisista tapaksista, joita kannattaa ehdottomasti kokeilla, jos olet matkustamassa Espanjaan.
Madrid
Patatas bravas: Pieninä kuutioina paistettuja perunoita, tarjoillaan hieman tulisen brava-kastikkeen kera
Gambas al Ajillo: Valkosipuliöljyssä paistettuja katkarapuja, tarjoillaan leivän kanssa
Croquetas: Lihalla, kalalla tai juustolla täytetyt kroketit
Katalonia
Pa amb Tomàquet: Paahtoleipää, jonka päällä on tomaattia, oliiviöljyä ja suolaa.
La Bomba: Perunasta ja lihasta tehty pallo tulisen kastikkeen kera.
Andalusia
Pescaito Frito: Oliiviöljyssä friteerattuja pikkukaloja
Salmorejo: Kylmä tomaattikeitto
Pinchos: Grillattu lihavarras
Baskimaa
Boquerones en Vinagre: Marinoitua sardellia
Mejillones Tigres: Sinisimpukat tulisessa kastikkeessa
Gilda: Oliivi, sardelli sekä guindilla-paprika tikussa
Chipirones en su Tinta: Mustekalaa kokattuna omassa musteessaan
La Mancha
Queso Manchego: La Manchan alueen maailmankuulu lampaanmaitojuusto
Miten tapaksia syödään?
Tapakset ovat rentoja ja sosiaalisia ruokia, ja tässä muutama vinkki tapasten syöntiin:
Pienissä palasissa: Useimmat tapakset ovat tarkoitettu syötäväksi yhdellä suupalalla.
Jaa ja nauti: Tapakset ovat perinteisesti jaettavia ruokia.
Käytä tikkuja: Monet tapakset tarjoillaan cocktailtikkujen kanssa. Tikkua käytetään sekä apuvälineenä syömiseen että merkkinä siitä, kuinka monta tapasta on syöty (joissain paikoissa).
Tilaa useampia kerralla: Tapakset ovat pieniä, joten on yleistä tilata useampia erilaisia kerralla.
Kokeile uutta: Älä pelkää kokeilla erilaisia tapaksia.
Tapakset kotona - helppo resepti kahdelle
Nyt kun olemme tutustuneet espanjalaiseen tapaskulttuuriin, rakennetaan helppo naposteluun sopiva tapaslautanen kahdelle. Olen miettinyt tapaslautasen niin, että ainekset ovat saatavilla suomalaisista supermarketeista. Tehdään kaksi leipään pohjautuvaa (montadito) tapasta sekä lisukkeeksi oliiveja ja manchego-juustoa.
Tarvittavat ainekset:
Valkoista patonkia
Laadukas limppuleipä
Oliiveja (esim. paprikalla täytettyjä)
Manchego-juustoa
Sardelleja (vaihtoehtoisesti voit myös käyttää hieman eri makuisia anjovisfileitä, jos sardelleja ei ole saatavilla)
Tomaatteja
Mozzarellajuustoa
Sinihomejuustoa
Viikunahilloa
Oliiviöljyä ja suolaa
Tuoreita basilikan lehtiä
Valmistusohjeet
Tapas Nro 1: Tosta de Mermelada de Higos y Queso Azul
Eli leipä viikunahillolla ja sinihomejuustolla
Viipaloi patongista noin 1,5 cm paksuja paloja
Aseta paksu siivu sinihomejuustoa palan päälle
Lisää teelusikallinen viikunahilloa juuston päälle
Tapas Nro 2: Tosta de Anchoas con Mozzarella y Tomate
Eli leipä sardellilla, mozzarellalla ja tomaatilla
Viipaloi limppuleivästä muutama siivu
Raasta tomaatit ja sekoita joukkoon oliiviöljyä ja suolaa
Levitä tomaattipyree leipäsiivujen päälle
Aseta pyreen päälle muutama sardellifilee sekä mozzarellasiivu
Koristele basilikan lehdillä ja lorauta päälle oliiviöljyä
Lisäksi viipaloi manchego-juustosta ohuehkoja siivuja ja aseta ne lautaselle. Tarjoa oliivit pienessä kulhossa.
Juomasuositus: Tinto de Verano
Juomaksi sopii hyvin espanjalainen kesäviini eli Tinto de Verano. Espanjassa tätä saa joka kaupasta, mutta valmistat sen helposti myös itse:
1,2 dl spriteä
1,2 dl punaviiniä
Jäitä ja sitruunasiivuja
Nyt helppo tapaslautanen on valmis, ei kun ääntä kohti!
Vinkit rentoon tapasiltaan
Kokoa pöytään vähän kaikkea – suolaisia oliiveja, makeita viikunoita ja juustoja, joista tykkäät. Juomaksi toimii aina espanjalainen viini tai vaikka aiemmin mainitsemani itse tehty Tinto de Verano.
Laita taustalle espanjalaista musiikkia, kaada lasi täyteen jotain hyvää ja keskity herkuttelemaan rauhassa hyvässä seurassa.