Tapaslautanen – makumatka Espanjaan

Tapakset ovat espanjalaisia pieniä suupaloja

Oletko aina miettinyt, mitä tapakset oikeastaan ovat? Tässä kirjoituksessa käyn läpi tapasten salat, esittelen suosituimpia espanjalaisia tapaksia ja jaan ohjeen, jolla valmistat herkullisen tapaslautasen.

Haaveissa reissu Aurinkorannikolle? Lue myös: Tekemistä Fuengirolassa koko perheelle.

Mikä on tapaslautanen?

Tapakset ovat pieniä suupaloja, joita on perinteisesti tarjoiltu juoman kylkiäisinä Espanjassa. Nykyään tapakset voivat olla lähes mitä tahansa, oliiveista pieniin annoksiin paikallisia herkkuja. Pohjois-Espanjan itsehallintoalueilla tapaksista käytetään termiä "pintxos".

Onko jo nälkä? Klikkaa tästä suoraan reseptiin.

Mistä tapas tulee?

Tapaksen historiaan liittyy useampi teoria, mutta yksinkertaisin ja yleisimmin hyväksytty selitys on, että tapas tulee sanasta “tapa”, joka tarkoittaa kantta. Tarinoiden mukaan patongin pala asetettiin alun perin juomalasin päälle estämään kärpäsiä ja muita ötököitä pääsemästä lasiin. 

Tästä perinteestä on kasvanut nykypäivän monipuolinen tapaskulttuuri. Monessa tapas-ravintolassa onkin valtava valikoima tikulla koossa pysyviä patongin palasia, joiden päälle on aseteltu erilaisia lisukkeita.

Eri puolilla Espanjaa: alueelliset tapakset

Espanja on tunnettu monipuolisesta ruokakulttuuristaan, ja tapakset eivät ole poikkeus. On olemassa tapaksia, joita syödään ympäri Espanjaa, mutta jokaiselta itsehallintoalueelta löytyvät myös omat erityiset herkkunsa. 

Tässä joitakin esimerkkejä alueellisista tapaksista, joita kannattaa ehdottomasti kokeilla, jos olet matkustamassa Espanjaan. 

Madrid

  • Patatas bravas: Pieninä kuutioina paistettuja perunoita, tarjoillaan hieman tulisen brava-kastikkeen kera

  • Gambas al Ajillo: Valkosipuliöljyssä paistettuja katkarapuja, tarjoillaan leivän kanssa

  • Croquetas: Lihalla, kalalla tai juustolla täytetyt kroketit

Katalonia

  • Pa amb Tomàquet: Paahtoleipää, jonka päällä on tomaattia, oliiviöljyä ja suolaa.

  • La Bomba: Perunasta ja lihasta tehty pallo tulisen kastikkeen kera.

Andalusia 

  • Pescaito Frito: Oliiviöljyssä friteerattuja pikkukaloja

  • Salmorejo: Kylmä tomaattikeitto

  • Pinchos: Grillattu lihavarras

Baskimaa

  • Boquerones en Vinagre: Marinoitua sardellia

  • Mejillones Tigres: Sinisimpukat tulisessa kastikkeessa 

  • Gilda: Oliivi, sardelli sekä guindilla-paprika tikussa

  • Chipirones en su Tinta: Mustekalaa kokattuna omassa musteessaan

La Mancha

  • Queso Manchego: La Manchan alueen maailmankuulu lampaanmaitojuusto

Miten tapaksia syödään?

Tapakset ovat rentoja ja sosiaalisia ruokia, ja tässä muutama vinkki tapasten syöntiin:

  • Pienissä palasissa: Useimmat tapakset ovat tarkoitettu syötäväksi yhdellä suupalalla.

  • Jaa ja nauti: Tapakset ovat perinteisesti jaettavia ruokia.

  • Käytä tikkuja: Monet tapakset tarjoillaan cocktailtikkujen kanssa. Tikkua käytetään sekä apuvälineenä syömiseen että merkkinä siitä, kuinka monta tapasta on syöty (joissain paikoissa).

  • Tilaa useampia kerralla: Tapakset ovat pieniä, joten on yleistä tilata useampia erilaisia kerralla.

  • Kokeile uutta: Älä pelkää kokeilla erilaisia tapaksia.

Tapakset kotona - helppo resepti kahdelle

Nyt kun olemme tutustuneet espanjalaiseen tapaskulttuuriin, rakennetaan helppo naposteluun sopiva tapaslautanen kahdelle. Olen miettinyt tapaslautasen niin, että ainekset ovat saatavilla suomalaisista supermarketeista. Tehdään kaksi leipään pohjautuvaa (montadito) tapasta sekä lisukkeeksi oliiveja ja manchego-juustoa.

Tarvittavat ainekset:

  • Valkoista patonkia

  • Laadukas limppuleipä

  • Oliiveja (esim. paprikalla täytettyjä)

  • Manchego-juustoa 

  • Sardelleja (vaihtoehtoisesti voit myös käyttää hieman eri makuisia anjovisfileitä, jos sardelleja ei ole saatavilla)

  • Tomaatteja

  • Mozzarellajuustoa

  • Sinihomejuustoa

  • Viikunahilloa

  • Oliiviöljyä ja suolaa

  • Tuoreita basilikan lehtiä

Valmistusohjeet

Tapas Nro 1: Tosta de Mermelada de Higos y Queso Azul

Eli leipä viikunahillolla ja sinihomejuustolla

  • Viipaloi patongista noin 1,5 cm paksuja paloja

  • Aseta paksu siivu sinihomejuustoa palan päälle

  • Lisää teelusikallinen viikunahilloa juuston päälle

Tapas Nro 2: Tosta de Anchoas con Mozzarella y Tomate

Eli leipä sardellilla, mozzarellalla ja tomaatilla

  • Viipaloi limppuleivästä muutama siivu

  • Raasta tomaatit ja sekoita joukkoon oliiviöljyä ja suolaa

  • Levitä tomaattipyree leipäsiivujen päälle

  • Aseta pyreen päälle muutama sardellifilee sekä mozzarellasiivu

  • Koristele basilikan lehdillä ja lorauta päälle oliiviöljyä

Lisäksi viipaloi manchego-juustosta ohuehkoja siivuja ja aseta ne lautaselle. Tarjoa oliivit pienessä kulhossa.

Juomasuositus: Tinto de Verano

Juomaksi sopii hyvin espanjalainen kesäviini eli Tinto de Verano. Espanjassa tätä saa joka kaupasta, mutta valmistat sen helposti myös itse:

  • 1,2 dl spriteä

  • 1,2 dl punaviiniä

  • Jäitä ja sitruunasiivuja

Nyt helppo tapaslautanen on valmis, ei kun ääntä kohti!

Vinkit rentoon tapasiltaan

Kokoa pöytään vähän kaikkea – suolaisia oliiveja, makeita viikunoita ja juustoja, joista tykkäät. Juomaksi toimii aina espanjalainen viini tai vaikka aiemmin mainitsemani itse tehty Tinto de Verano.

Laita taustalle espanjalaista musiikkia, kaada lasi täyteen jotain hyvää ja keskity herkuttelemaan rauhassa hyvässä seurassa.

Miikka

Olen hetkessä elävä nautiskelija, joka rakastaa kohdata uusia ihmisiä ja uppoutua kulttuurien kiehtoviin yksityiskohtiin. Jos en ole juttelemassa paikallisten kanssa, minut löytää keittiöstä kokeilemassa uusia makuelämyksiä.

Edellinen
Edellinen

Matkarattaat lentokoneeseen ja muille reissuille – 5 vinkkiä (2025)

Seuraava
Seuraava

Talvi Fuengirolassa — miten valmistauduttiin?